Venslev Bryg blev etableret som virksomhed i 2018. Vi er fire bryggere – Morten, Morten, Michael og Michael – der udvikler og håndbrygger vores øl på et lille gårdbryggeri i Venslev ved Isefjorden. Når vi har udviklet den perfekte øl, brygger vi den i små 150-400 liters batch.
Vi går ikke på kompromis med råvarer og kvalitet.
Vores udviklingsproces sikrer den perfekte øl
Mange bryggerier brygger ikke den samme øl to gange. Og hvis de gør, er det svært at sammenligne de to øl, fordi den første har udviklet sig i flasken inden den næste bryg er klar. Det kan derfor være svært at vurdere, om små ændringer i opskriften gør øllet bedre eller dårligere.
Vores opskrifter er udviklet og justeret ved mange prøvebryg inden vores øl sendes på markedet. Vores prøvebryg laves samtidig i to små bryganlæg med to ens bryg – bortset fra, at vi hver gang justerer på en enkelt parameter. Det kan fx være to forskellige gærtyper, som påvirker øllets karakter, forskellig mængde af humle, som påvirker bitterhed, eller justering af mæsketemperatur, som påvirker øllets sødme og fylde. Kun herved kan vi blive klogere på, hvad der gør øllet endnu bedre.
Efter flere prøvebryg sætter vi den perfekte øl i produktion i større bryganlæg. Når vi selv er tilfredse, så er der også chance for, at andre kan li’ det vi brygger.
“For os er det afgørende at gennemteste opskrifterne for at udvikle den perfekte øl.”
Det er efterhånden de færreste bryggerier, der udvikler deres bryg i små bryganlæg, inden brygget produceres i lidt større mængder. Det skyldes angiveligt, at det er vanskeligt at konvertere opskriften fra små anlæg til større anlæg. Det er dog ikke vores oplevelse, men det kræver, at vi gør os umage i brygprocessen. Årsagen til at flere dropper udviklingsprocessen i små anlæg er nok snarere, at det kræver tid og dermed går fra overskuddet i virksomheden. For os er det afgørende at gennemteste opskrifterne for at udvikle den perfekte øl.
Det betyder dog ikke, at vores øl altid er 100% ens, selvom det er samme øltype og opskrift. Det er jo mikrobryg hvor for eksempel små ændringer i temperatur kan påvirke gæringen og dermed smagen. Men grundlæggende ved vi altid, at det er en god øl, fordi opskriften er gennemtestet i vores bryglab.